5 idei de start-up au fost premiate la Gala Moldova Eco Energetică

15.11.2019, Chișinău – De 8 ani câștigătorii Competiției Moldova Eco Energetică sunt premiați pentru cele mai bune idei, în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă.  Dintre 78 de idei care au fost înregistrate inițial, au fost selectați 15 finaliști, care astăzi au concurat pentru cele cinci premii în valoare totală de te 50 000$.

„Moldova Eco-Energetică este un instrument important de promovare a eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă, care creează relații între oamenii cu idei și investitori. Republica Moldova se integrează în piața globală a tehnologiilor și inovațiilor în domeniul energetic, de aceea am pus accentul în prima zi de evenimente, pe tehnologiile viabile , iar în cea dea doua zi pe instrumentele de finanțare. Iar astăzi, că deja suntem informați, venim să premiem cele mai bune idei” a menționat Dragoș Pidleac, Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Ideile de start-up, vizează cele mai importante categorii ale economiei naționale precum:

Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Sectorul Agricol:

A câștigat Liubomir Vaipan, cu proiectul: Implementation of renewable energy technologies to ensure the autonomy of peasant households in isolated areas.

Cea mai bună inițiativă antreprenorială lansată de Femei în Sectorul Energetic:

A câștigat Luminița Lomaca, cu proiectul: Applying Energy Performance Contract to increase energy efficiency in Social Housing.

Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Industrie:

A câștigat Nicolae Covalenco cu proiectul: Desing, manufacturing, instalation and maintenance of the hybridPV systems.

Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Sectorul IT:

A câștigat Maxim Topal cu proiectul: Smart Parking Light.

Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Sectorul Transporturilor:

A câștigat Gheorghe Gorenco, cu proiectul: Innovations in Transport Sector.

Pe lângă premiul bănesc, câștigătorii vor participa la un accelerator start-upuri din Europa, unde timp de o lună la un trening intensiv, vor dezvolta ideile și le vor prezenta în fața potențialilor investitori.

Din 2011 Moldova Eco Energetica este cel mai important eveniment axat pe dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne și a inovațiilor în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice din Republica Moldova. Ediția 2019 a competiției, este organizată de către Agenția pentru Eficiență Energetică, cu suportul ONU pentru Dezvoltare Industrială(UNIDO).

aee-2

aee-3

aee-1

aee-4

Leave a Reply

Your email address will not be published.